SHOT bij sportuitwisseling Soest (NL) – Soest (Dld)

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email

Het weekend van 21 juni t/m 23 juni 2013 stond in het teken van de sportuitwisseling in Soest Duitsland. SHOT(s) ging vrijdagmiddag met 10-(jeugd)spelers en 2 begeleiders richting Duitsland. Spelers: Axel Diemers, Sascha Diemers, Dennis South, Martijn Buijvoets, Jackie Xie, Damy Overgoor, Rex Hubbeling, Jesse Uiterwijk, Rick Buijvoets en Holger van Gorkum. Begeleiding: René Rietveld & Danny Hilhorst.

In 2012 was het 60 jaar geleden dat de Nederlandse en Duitse Soester sporters voor het eerst bij elkaar kwamen voor een sportuitwisseling. Het was in eerste instantie de bedoeling om het 60-jarig jubileum in 2012 te vieren, omdat er teveel sporters in het geplande weekend verhinderd waren vanwege o.a. schoolexamens is er besloten om het te verplaatsen. Een jaar later in het weekend van 21 t/m 23 juni 2013 konden er genoeg Soester sporters deelnemen en was er groen licht.

Strzelce Opolski is een partnerstad van Soest Duitsland. Zij werden voor deze speciale jubileum editie van de sportuitwisseling ook uitgenodigd om deel te nemen. De stad uit Polen deed mee met een jongensteam voetbal en een meisjesteam basketbal. Ze hebben 900KM afgelegd met de bus voor twee wedstrijden. De andere deelnemende sporten naast basketbal en voetbal waren dansen, handbal en natuurlijk tafeltennis. In totaal waren er 106 sporters die deelnamen. Door het afmelden van een hockeyvereniging waren het er wel wat minder dan gehoopt.

De bus vertrok vrijdagmiddag 21 juni om 13:00u vanaf beukendal. Na een lange busreis met halverwege een korte plaspauze kwam de bus aan in Soest Duitsland. Omdat de chauffeur een beetje verdwaalde, waren we uiteindelijk nog wat langer onderweg dan gepland. In totaal zaten we zo’n 4,5 uur in de bus wat betekende dat we rond 17:30u aankwamen in Soest Duitsland. Bij aankomst werd er een groepsfoto van alle aanwezige mensen gemaakt en vervolgens gingen we met onze groep naar de aula van de gymnasium waar we verbleven. Na een korte toespraak in het Duits (waar bijna niemand wat van verstond) konden we met de spullen naar de slaapzaal om onze slaapplek in te richten en klaar te maken voor de overnachting. Er waren 3 van de 10 Duitse sporters aanwezig om ons welkom te heten. Samen met Dieter, de begeleider. Na het klaarmaken van onze slaapplek liepen we achter Dieter aan naar een mooie museumbus voor een rondleiding door de Duitse stad Soest. Buiten in het zonnetje hebben we bij de bus ruim een half uur gewacht op een groep Nederlandse handbal meisjes die met ons mee gingen. Uiteindelijk kwamen de meisjes en vertrokken we met de bus. We stopten bij een andere school waar een sportzaal was met buiten een barbecue met braadworsten. De mensen die zin hadden in een Duitse braadworst hebben daar kosteloos van kunnen smullen. Uiteindelijk hebben we geen rondleiding gehad maar hebben we in de sportzaal wat wedstrijden handbal meegedaan met de meisjes en dat vonden we allemaal wel leuk om te doen. Rond 22:00u gingen we terug met de bus en werden we met de hele groep op verzoek afgezet bij de McDonalds in Soest. Hier hebben we met z’n allen wat gegeten en eenmaal uitgegeten liepen we in het donker, binnendoor via een duister parkje weer terug achter de Duitsers aan naar de gymnasium. Daar stonden Dennis (die later kwam omdat hij in de middag een examen moest maken) en Robin ons op te wachten. Ze waren net afgezet door Matthijs Rietveld die zo vriendelijk was om ze te brengen met de auto van zijn broer. Matthijs sliep samen met zijn vriendin in een hotel en kwam de volgende dag nog even bij het toernooi kijken. Rond 13:00u de volgende dag ging hij weer terug naar Nederland en nam hij Robin mee die voor de gezelligheid een nacht was gebleven. De Duitse sporters sliepen thuis, in de sportzaal sliepen de Poolse en Nederlandse sporters. Er waren twee zalen aanwezig, één zaal voor de meisjes en één zaal voor de jongens. Er waren ook wat beveiligers aanwezig die in ieder geval probeerden om de jongens van de meisjes gescheiden te houden maar hier niet altijd even goed in slaagden. Ondanks deze uitstekende beveiliging verliep alles goed en hebben we ons geen moment onveilig gevoeld.

Zaterdagochtend hebben we om 09:00u ontbeten. Het ontbijt was goed geregeld, er waren verse bolletjes aanwezig en genoeg beleg. Om te drinken kon er o.a. gekozen worden voor melk of sinaasappelsap. Na het ontbijt zijn we met twee Duitse tafeltennissers richting de supermarkt gegaan. In de supermarkt hebben we wat lekkere dingen ingeslagen voor o.a. tijdens het toernooi wat om 11:00u begon. Het toernooi werd in 2 poules ingedeeld. Poule A: Dennis, Axel, Sascha & Martijn en poule B: Jackie, Damy, Rex, Jesse, Rick & Holger. Na in totaal 26 mooie wedstrijden was de einduitslag in poule A een 2-8 overwinning & poule B een 11-5 nederlaag. Dit betekende door alle punten bij elkaar op te tellen een gelijkspel van 13-13. (Op facebook zijn de wedstrijdformulieren geplaatst om de resultaten te kunnen bekijken.) In de avond hebben we de sportresultaten te horen gekregen en was er nog een klein feestje. Een deel van de groep ging tijdens het feest naar de supermarkt om wat lekkers te halen voor de laatste avond en de terugreis de volgende dag. Iedereen had zijn eigen tasje gevuld met boodschappen. Omdat de McDonalds in de buurt van de supermarkt erg verleidelijk was hebben de echte liefhebbers daar nog wat gegeten. Het is tenslotte Soest – Soest en naar de McDonalds gaan in Soest dat maak je misschien maar één keer mee. Eenmaal terug zijn we nog een uurtje bij het feest geweest en gingen de spelers onder de zestien richting de zaal om daar nog even gezellig te kletsen en vervolgens langzaam te gaan slapen. De andere helft is doorgegaan tot in de late uurtjes en hebben het ook erg gezellig gehad.

Zondagmorgen hebben we weer gezamenlijk ontbeten. Nu zaten we een half uurtje later aan het ontbijt, namelijk 09:30u. Direct na het ontbijt hebben we onze slaapplek opgeruimd. Het was de bedoeling om de laatste ochtend een estafetteloop te doen maar dit werd vanwege het weer afgelast. Het bleef bij een muzikale afsluiting van een plaatselijke band. Rond 12:00u vulden we de bus met onze spullen en begon de terugreis naar Soest Nederland. Na een rit van 3,5 uur kwamen we rond 15:30u aan bij de beukendal in Soest. De ouders van de spelers van SHOT waren er al om hun kinderen een stevige knuffel te geven en ze weer mee te nemen naar huis.

We kunnen terugkijken op een geslaagde sportuitwisseling waar iedereen het naar zijn zin heeft gehad. Natuurlijk hebben we allemaal wat minder geslapen als dat we gewend zijn maar dat hoort allemaal bij een succesvol weekend. Laten we hopen dat de verenigingen zonder de hulp van de gemeente het voor elkaar krijgen om over 2 jaar een net zo goedlopende sportuitwisseling als altijd te organiseren. Iedereen bedankt voor jullie goede gedrag en gezelligheid, onze complimenten!